KappAhls Lotta Silow fixar nya storlekar

lotta_silow_helkropp

I Spanien blir man hastigt och lustigt flera storlekar större och i Storbritannien tycks storlekarna leva ett helt eget liv.
Men om några år kommer storlekssystemet faktiskt att se likadant ut i hela Europa.
Det har bland andra KappAhls superrutinerade mönster­konstruktör Lotta Silow sett till!

I 16 av 18 år har Lotta Silow suttit med i det europeiska råd som jobbar för att ta fram ett gemensamt storlekssystem för hela Europa.

18 år?!

– Ja! Det finns mycket att diskutera, det är många länder som är med och har åsikter och det är mycket byråkrati. Men nu har vi kommit en bra bit på väg – vi har enats om ett förslag som går ut på omröstning i alla länder i december.

Och när kan det sedan ­komma att bli verklighet?

– Om några år, skulle jag tro. Det är en lång process!

Bakgrunden till det nya systemet är förstås otydligheten för kunderna. I dag är kläder märkta på olika sätt i olika länder, men också mellan olika märken. Det skapar osäkerhet och leder till mängder av returer, vilket är dåligt både för kunderna, före­tagen som får extrakostnader samt förstås för miljön.

Vad innebär den nya storleksstandarden?

– Det utgår från kroppsmått i centimeter, det är utgångs­punkten.

Så vad kommer en storlek 38 att bli framöver?

– 88 och 96. Det är nämligen längden i centimeter för byst- ­respektive stussmåttet. En överdel i storlek 38 blir alltså storlek 88 och ett par byxor storlek 96.

Det känns krångligt?

– Fast det är det ju inte egentligen! Den här standarden hänvisar till något riktigt – mått i centimeter – medan dagens storlekar är god­tyckliga. De hänvisar inte till något man kan relatera till.

Varför sitter just du i det här rådet?

– Jag har jobbat i många år med mönsterkonstruktion, 20 år bara på KappAhl, och har varit med i många olika projekt, till exempel det svenska kroppsmätnings­projektet. KappAhl är med i SIS, Swedish Institute of Standards, där man jobbar med många olika delar inom standardisering, som barnsäkerhet och kemikalier. Och den delen som handlar om storlekar är mitt bord, därför kom jag med.

Vilka tror du de största utmaningarna blir med att ­lansera det nya systemet?

– Att få människor att faktiskt ta reda på sina kroppsmått. I butikerna kommer måttbanden att bli viktiga igen och personalen kommer att få lära sig att mäta på rätt sätt. Det är lite “back to basics”.

 

Den nya storleksstandarden

  • Den europeiska standardiseringsgruppen bildades 1994 och består av representanter från klädbranschen i alla Europas länder. Lotta Silow, mönster­konstruktör på Kapp­Ahl, representerar Sverige.
  • Gruppen har nu kommit fram till ett förslag för en ny europeisk storleksstandard, som omfattar dam, herr, barn och underkläder och både det numeriska systemet och det med bokstäver: small, medium, large och så vidare.
  • Det nya förslaget utgår från kropps­mått i centimeter och varje storlek har ett intervall på plus minus några centimeter.
  • Storlekarna kommer att ha ett primärt mått som kan kompletteras med ett eller flera sekundära mått för att för­tydliga. De sekundära måtten kan vara midjemått eller kroppslängd till exempel.
  • Till storleksmärkningen rekommenderar ­rådet en förklarande skiss, ett så kallat standardpictogram.
  • När standarden slutligen införs kommer den inte att vara tvingande, men de flesta företag förväntas följa den eftersom den skapar tydlighet för kunderna.

lotta s_se_pictogram

Inlagt av Annakarin Thelin