Inget spill med Lovisas vinnaridé

I hård konkurrens imponerade Lovisa Sandrine Malmberg Gomis intelligenta plagg allra mest på Sustainable Design Contest-juryn.

I höst ska hennes plagg med Zero Waste – noll spill – bli verklighet med hjälp av Kapp­Ahls designteam, för att sedan dyka upp i butik under nästa år.

Lovisa Sandrine Malmberg Gomis vinnande tävlingsbidrag handlar om intelligenta plagg som är både hållbara och användbara. Men konkurrensen var hård.

– Den kreativa höjden i tävlingsbidragen har vida överträffat våra förväntningar. Vi ser stor potential i att utveckla vinnarbidraget inom KappAhl på mer än ett sätt, säger designchefen Paul Laing, en av jurymedlemmarna.

Lovisa Sandrine Malmberg Gomis vinnande plagg har flera olika användningsområden och får på så sätt längre livslängd. Plaggen är gjorda av återvunna och hållbara material och utgår från konceptet Zero Waste, som innebär att spillet minimeras vid tillverkningen.

Under hösten kommer Lovisa Sandrine Malmberg Gomis att utveckla sin lösning tillsammans med Kapp­Ahls designers och resa med till Kapp­Ahls leverantörer för att se hur tillverkningen går till. Hennes ­vinnande design kommer sedan att finnas i KappAhls butiker under 2017.

Läs vinnarintervjun med Lovisa här nedan!

vinnaren lovisa

Grattis Lovisa! Hur känns det?

– Helt fantastiskt! Jag drömde om att få ett etablerat företag att nappa på den här idén – och nu har den drömmen gått i uppfyllelse, hur klyschigt det än må låta.

Varför började du jobba med mode?

– Modedesign var ett av de första yrkena som introducerades för mig och som jag förstod mig på, eftersom min mormor jobbade som mode­designer och hade egen syateljé hemma. Jag spenderade mina sommarlov hos henne med att sy och skissa och hennes vind var som ett spännande modemuseum. Dessutom har jag sex farbröder som alla jobbar med textilier eller som skräddare. Jag bestämde mig redan som ung för att jag också skulle jobba med mode.

Berätta om din vinnande idé!

– Jag har alltid värnat om miljön. Att ha en passion för mode och samtidigt veta vad mode­industrin har för effekt på miljön har varit ett moraliskt problem för mig, så under min utbildning började jag jobba med konceptet Zero Waste. Min idé för KappAhl bygger på återvinning och att ge kläderna en längre livslängd genom att skapa ett intelligent plagg som är hållbart, miljö­vänligt, praktiskt men också kul för kunden. Ett plagg man kan använda på flera olika sätt, till olika tillfällen och årstider. Materialet är återvunnet eller ekologiskt, men idén är också att man ska kunna återvinna inom sin egen garderob.

Vad har du för förväntningar på samarbetet med KappAhl?

– Stora! Jag tror att det kommer att bli väldigt lärorikt och ser fram emot att få se hur ett så stort företag som KappAhl jobbar. Jag har många idéer som jag tror att vi tillsammans kan utveckla ännu mer och jag hoppas såklart att min design ska bli en hit! Det är så viktigt att stora kommersiella företag erbjuder sina kunder hållbart mode.

Vad betyder hållbart mode för dig?

– Att ta tillvara de tillgångar och ­resurser vi har här på jorden och att inte slösa. Att göra smarta, praktiska, hållbara kvalitetskläder som värnar om människorna och planeten vi bor på.

Vad behöver modebranschen göra för att bli mer hållbar?

– Skapa ett slutet kretslopp för kläder och material. Modebranschen måste ta sitt ansvar och erbjuda sina kunder mode­riktiga miljövänliga kläder.

JURYNS MOTIVERING

“För hennes smarta idé att skapa flera plagg av ett och dessutom jobba med zero waste design. Det är tekniskt skickligt och en utmaning. Idén är lekfull men ändå kommersiell och lättillgänglig samtidigt som den bidrar till minskat överflöd då man får flera plagg i ett. Självklart är plaggen i hållbara material och detta tillsammans skapar ett vinnande koncept. Ett spännande sätt att se på hållbarhet.”

Jurymedlemmar: Emilia de Poret, modejournalist,Kate Goldsworthy, Textiles of Environment Design (TED), Paul Laing, designchef, KappAhl, Karin Verdoes, designer, Kappahl, Eva Kindgren de Boer, hållbarhetschef produktion, KappAhl.

 

Inlagt av Annakarin Thelin