Innovativa lösningar i KappAhl Sustainable Design Contest

sustainable_design_contest_bloggbild_stor
Juryjobb. Eva Kindgren de Boer, hållbarhetschef för KappAhls produktion, Paul Laing, KappAhls designchef, Emilia de Poret, modejournalist, och Karin Verdoes, designer på KappAhl, överlade tillsammans med femte jurymedlemmen Kate Goldsworthy, doktor vid Textiles of Environment Design (TED), via Skype från London när de i fredags träffades för att gå igenom tävlingsbidragen och utse en vinnare.

Hållbar design är ett område med stor potential och plats för experimentlusta – särskilt med tanke på att över 80 procent av en produkts miljöpåverkan avgörs vid ritbordet.

KappAhl Sustainable Design Contest tar vara på den kraften.

I fredags träffades juryn för att utse vinnaren.

KappAhl Sustainable Design Contest är en tävling för mode- och textilstudenter i Sverige, Norge, Finland och Polen som vill vara med och utveckla framtidens hållbara designlösningar. Tävlingstiden gick ut förra veckan och nu har juryn påbörjat sitt digra arbete med att utse en vinnare.

– Det är spännande att se resultatet av kombinationen mellan studenternas fria kreativitet och KappAhls erfarenhet och hur det tillsammans skapar något nytt och kommersiellt gångbart, säger Karin Verdoes, designer på KappAhl.

Hon är en av jurymedlemmarna, liksom KappAhls designchef Paul Laing och Eva Kindgren de Boer, hållbarhetschef för KappAhls produktion. Kate Goldsworthy, doktor vid Textiles of Environment Design (TED) i London, är jurymedlem nummer fyra och modeprofilen Emilia de Poret nummer fem.

I fredags träffades kvintetten på KappAhls huvudkontor för att diskutera de kreativa bidragen, som handlade om allt från tekniker inom zero waste cutting, alltså hur man skär till ett plagg med minimalt med spill, till idéer om hur man kan använda plagg på flera olika sätt.

– Vi har två favoriter. En som tagit ett fantastiskt helhetsgrepp hela vägen från ritbord till funktion, och en annan, lite enklare idé, som känns extremt kommersiellt gångbar, sa Emilia de Poret om juryns tankar efter att ha nagelfarit bidragen.

Jurymötet skedde dels IRL, dels digitalt: Kate Goldsworthy deltog via Skype från London, men som tur var hade hon fastnat för samma bidrag som gänget i Mölndal.

– You can tell that they all understand the concept of closing the loop, berömde Kate Golds­worthy designstudenterna, och framhöll att hon helst skulle vilja utse flera vinnare.

Men en vinnare blir det – och vem det är avslöjas om ett par veckor.

Vinnaren kommer att få omsätta sin idé i praktiken tillsammans med KappAhls designers, samt få åka på en resa med temat hållbar produktion till något av Kapp­Ahls ­produktionsländer.

Inlagt av Annakarin Thelin