Ingen PFC i KappAhls plagg

intrabild_pfc

Kemikalier är oundvikliga vid klädproduktion – men långt ifrån alla är farliga.

Kemikalier som har en negativ effekt på människa eller miljö används inte i KappAhls produktion. Till exempel fluor­karbonen PFC.

Inom klädbranschen finns en hel del kemikalier. Fiber­framställning, blekning, färgning och tryck kräver sin beskärda del.

Men kemikalier är inte per definition farliga – allt omkring oss består av kemiska ämnen, som saltet i havet – eller vattnet självt, för den delen.

Men vissa kemikalier är skadliga för både miljö och hälsa.

En sådan är PFC, perfluor­kolväte, som varit vanligt förekommande inom textil­produktion. PFC är bland annat reproduktionsstörande och bryts ner väldigt långsamt i naturen. Vissa typer av PFC är för­bjudna inom EU, men inte alla.

Ämnet har tidigare använts en hel del på grund av sina goda vatten- och smutsavstötande egenskaper. Även KappAhl har haft PFC i vissa funktionsplagg, som till exempel barnoveraller och överdragsbyxor.

ulrika_henningsson

– Men de negativa effekterna överväger och därför valde vi 2014 att helt ta bort det ur vår produktion, säger ­Ulrika Henningsson som är kvalitetsingenjör på Kapp­Ahls avdelning för produkt­utveckling.

I dag använder KappAhl olika typer av behandlingar som är helt fria från PFC på de plagg som kräver vatten­avstötning. Ett av ämnena som används är bionic-­finish eco, men det finns även en del andra.

Ulrika Henningsson säger att utvecklingen går fort:

– Det forskas en hel del på det här området och förhoppningsvis kommer det att finnas många likvärdiga hälso- och miljövänliga alternativ inom den närmsta framtiden.

Inlagt av Annakarin Thelin