Timeless fashion

timeless

Hållbarhet handlar inte bara om kemikalier, vattenåtgång och natur­resurser. Minst lika viktigt är att fokusera på kläder som håller i längden.

– Det handlar förstås om kvalitet och en tidlös, klassisk design, men det allra viktigaste för en hållbar garderob är att den innehåller plagg du faktiskt tycker om och använder, säger Karin Verdoes, designer på KappAhl, om vårens satsning Timeless fashion.

verdoes_blogg

 Hej Karin!

– Hej!

Tidlöst mode säger du. Vad är det egentligen?

– För mig som designer är kvalitet och design avgörande. Tidlös design är klassisk men inte tråkig och det finns en enkelhet i form och detaljer. Det är plagg som håller stilmässigt säsong efter säsong och som man känner sig säker i vid många tillfällen. De går att kombinera i oändlighet, med varandra eller med något nytt för säsongen. Det handlar egentligen mest om att tänka lite mer långsiktigt.

Pratar vi dyra plagg här?

– Nej, absolut inte, men ofta får du faktiskt vad du betalar för. Ska du till exempel köpa en kavaj för att ha länge är det att föredra att den är välarbetad med foder, en liten axelvadd och riktiga fickor. Har du köpt ett dyrare plagg lönar det sig också att laga det i stället för att köpa nytt.

Okej. Hur ska jag tänka och handla i övrigt för att få en hållbar garderob?

– Tänk igenom din garderob och dina behov. Du kanske redan har någon klassiker som bara behöver nya matchningar? Fundera på vad du själv har för stil. Trivs du i kavaj och slacks eller är du snarare en jeans­tjej? Det allra viktigaste är att din garderob innehåller plagg du tycker om och använder – det är så den faktiskt blir hållbar.

Hur tar man hand om plagg som man vill ska leva länge?

– Följ tvättråden noga och försök att inte tvätta för ofta, både för plaggens och miljöns skull. Många gånger räcker det med att vädra.

Är det någon skillnad på tidlös och hållbar design?

– Tidlös design är hållbar! Men hållbar design består av många andra delar också. På Kapp­Ahl jobbar vi brett med hållbarhet, bland annat genom att sträva efter att ha så liten miljö­påverkan som möjligt, att inga plagg innehåller skadliga kemikalier och att de som jobbar i våra produktionsländer har goda arbetsvillkor.

De fem första Timeless fashion-plaggen är the stylish jacket, the everyday denim, the short cardigan, the black slacks och the white shirt. Vilken är din favorit i den tidlösa kvintetten?

– The short cardigan! Jag älskar koftor, är ganska frusen av mig och har ofta en kofta med mig. För mig är det verkligen ett tidlöst plagg som får leva länge.

Inlagt av Annakarin Thelin