Utbildning för ännu mer hållbart mode

kappahl 2014-3

Redan i dag är 24 procent av våra produkter hållbarhetsmärkta, men vi siktar högre än så.

Därför utbildas nu KappAhls design­avdelning för att kunna göra ännu mer medvetna val och öka andelen hållbart mode i butikerna – särskilt med tanke på att designen på ett plagg till 80 procent avgör hur miljövänligt det är.

Det finns många viktiga miljö­aspekter som designers och inköpare kan ta hänsyn till ­redan vid ritbordet. Miljövänliga ­material och plagg som håller länge är en del, en annan själva utformningen av plaggen.

För att öka medvetenheten kommer alla på KappAhls design- och inköpsavdelning att i vår och i höst gå en kurs i hållbarhet, där allt från materialval till kemikalier, arbetsvillkor och design tas upp.

– Hållbar design handlar inte bara om att till exempel ­välja hållbara fibrer utan om att designteamen tänker till; “hur kommer det här plagget att produceras?”, säger Eva Kindgren de Boer, hållbarhetschef för Kapp­Ahls produktion.

Det kan till exempel handla om att en kjolvidd som minskas med två centimeter sparar en hel längd med tyg, om att en viss ­finish kräver särskilt mycket ­kemikalier och om att vissa kulörer är svårare än andra.

– Svart, rött och turkost är till exempel extra krångliga att få till och kräver mer pigment. 15 procent av alla tyger färgas om för att de inte blir rätt färg direkt. Får man till det från början kan man spara mycket vatten, kemikalier, energi och även pengar, säger Eva Kindgren de Boer.

Tanken är att hållbarhetskursen ska ge ökad och likartad kunskap hos alla designers och inköpare, oavsett när de fick sin yrkesutbildning, och att den blir en hjälp i arbetet.

– Dessutom hoppas vi att den ger en energiboost! Att det ska kännas meningsfullt att designa hållbart och tänka framåt och innovativt. Det händer otroligt mycket på den här fronten, säger Fredrika Klarén, hållbarhetschef på KappAhl, och fortsätter:

– Dessutom är det mode­branschens – alltså vårt – ansvar att skapa produkter med eftertanke.

Inlagt av Annakarin Thelin