100 ton!

KappAhl textilinsamlingSå mycket textilier har KappAhls kunder lämnat in i butikerna sedan textilinsamlingen “Wear, love and give back” drog igång för ett drygt år sedan.

– Det är en milstolpe, säger ­Fredrika Klarén, KappAhls hållbarhetschef, som är väldigt nöjd med utfallet hittills.

– Det var svårt att veta vad vi kunde förvänta oss i förväg men nu vet vi att KappAhl håller sig väl framme i branschen vad gäller textilinsamling.

KappAhls kunder har uppenbarligen fattat galoppen, och butiks­personalen är duktig på att informera kunderna om vad som gäller.

De inlämnade plaggen gör gott både på ett miljömässigt och ett socialt plan. 60 procent av kläderna och skorna återanvänds på ett eller annat sätt.

– Andrahandsmarknaden för kläder är verkligen global, så de inlämnade plaggen kan landa på allt från second hand-marknaden i Moçambique till en vintagebutik i Japan eller hos en hjälporganisation som UNHCR.

Resterande andel materialåtervinns; ett område där utvecklingen tar stora kliv framåt. Numera kan inte bara naturmaterial som bomull återvinnas utan man tror sig även ha hittat tekniker för återvinning av syntetiska fibrer.

Ännu en positiv effekt som “Wear, love and give back” fört med sig är att KappAhls träningscenter för kvinnor i Bangladesh i ett första skede får ­­15 000 kronor, pengar som kommer att användas till att köpa in nya symaskiner.

– För varje kilo vi samlar in skänks 20 öre till vårt träningscenter och det är ett välbehövligt tillskott. Tanken har hela tiden varit att textilinsamlingen ska bidra till välgörenhet, säger Fredrika Klarén, som också påpekar att Kapp­Ahl inte tjänar en enda krona på textilåtervinningen.

– Det handlar om att vi inom modebranschen tar vårt ansvar och bidrar till en cirkulär utveckling.

Inlagt av Annakarin Thelin