KappAhl Q3: Återställt lager och minskade kostnader

Kappahls vd Johan ÅbergNär KappAhl presenterade resultatet för tredje kvartalet, mars till maj 2012, handlade det bland annat om återställt lager och kostnadskontroll. VD och koncernchef Johan Åberg skrev så här i sitt vd-ord:

Hur vill du summera KappAhls tredje kvartal?
Försäljningen är svag. Kostnadsbesparingarna som inleddes förra sommaren följer plan och bruttograden är relativt stark även om den inte är nivå med vår målsättning än.

Vi har lyckats med att få en bra sammansättning på vårt lager. Det har varit en prioriterad uppgift och att lagret nu är normalt gynnar oss framåt.

Vad görs för att vända försäljningen?
Sedan årsskiftet arbetar vi efter en plan för resultatförbättringar, där ett antal prioriterade områden ingår. I allt vi gör – sortimentsdesign, erbjudande och butiksdrift – har vi ett starkare kundfokus i dag.

Vi har en ny organisationsstruktur för hela Inköpsavdelningen. Inom affärsområde Dam har vi skapat ett flertal nya koncept och utvecklat det vi redan är bra på.

En ny marknadsdirektör är rekryterad och i september kommer vi att introducera en helt ny plattform för vår marknadskommunikation. Utformningen av butiken, och hur vi kommunicerar vårt erbjudande, förändras. Kunden ska få mycket inspiration och tydligare guidning i butik.

Vi säkerställer också kedjedrift för att ta tillvara på stordriftsfördelar och underlätta framtida expansion till nya marknader.

Sammantaget arbetar vi för att skapa ett intressant, inspirerande och tydligare KappAhl där vi överträffar kundernas förväntningar.

Hur har marknaden varit under kvartalet?
Marknaden som vi verkar på är försiktigt uppåt totalt sett. Det finns alltjämt överlager i marknaden, vilket innebär att det fortsatt är många kunderbjudanden som florerar.

Norden är den del av Europa som har det mest gynnsamma ekonomiska klimatet men utvecklingen tyngs av den finansiella oron i söder. Våra konsumenters förtroende för den egna ekonomin påverkas och återhållsamheten fortsätter.

Till sist, hur kommer hösten att se ut för KappAhl?
Närmast har vi sommarmånaderna som innehåller företeelser som shoppingturism och skolstart. Nu pågår även den stora sommarrean.

Vi ser fram emot hösten. Då får vi se ytterligare resultat av vår åtgärdsplan. Sortimentet i butik kommer till stor del att vara framtaget enligt våra nya satsningar. Vi kommer även att sticka ut med vårt nya reklammanér och butikerna kommer att vara tydligare och mer inspirerande för vår kund.

/Johan Åberg, VD och koncernchef

Kvartalsrapporten presenterades fredagen den 29 juni via en telefonkonferens. Lyssna till och se presentationen här och läs rapporten här.

Inlagt av: Charlotte Högberg