Enkelt vardagsengagemang för miljön

Att tänka på miljön och skapa en hållbar framtid för våra barn är en självklarhet, men vad man kan göra för att påverka kan ibland kännas stort och svårt.

För en tid sedan, i samband med premiären av familjefilmen Lorax (som handlar om hur vi tar hand om vår planet) höll KappAhl en tävling på hemsidan där vi bland annat bad tävlingsdeltagarna berätta vad deras familj gör för miljön. Det som är genomgående när man läser tävlingssvaren är att engagemanget i vardagen är stort och inte så svårt.

Ofta är alla, även barnen, delaktiga och man gör något roligt av sitt engagemang. Några bra exempel vi fick in i tävlingen var:

  • En familj anordnade en tävling där varje familjemedlem ansvarade för var sin del i återvinningen – plast, glas papper osv. Varje återvunnen sak gav poäng och den som sedan samlade ihop mest poäng fick bestämma en rolig aktivitet för hela familjen.
  • En familj cyklade och gick så mycket som möjligt, handlade ekologisk och närproducerad mat samt lät barnen odla sina egna grönsaker i trädgårdslandet.
  • En familj köpte gärna ekologiska kläder och ansåg att det mest miljövänliga var att återanvända något som ingen annan vill ha. Därför gav de bort kläder de tröttnat på eller växt ur till släkt och vänner eller till loppisen. Barnen tyckte om att se sina favoritplagg återanvändas istället för att se dem slängas.

Hur kläder hanteras har stor betydelse för vår påverkan på miljön. Många tävlingsbidrag berättade om hur de bäst tar hand om sina kläder: de ger urväxta, men inte utslitna kläder vidare till släkt och vänner eller till välgörenhet. Många handlade också gärna på second hand och vädrade kläderna istället för att tvätta för ofta. Väl hanterade kläder håller längre och är både bra för dig och miljön.

Återvinning av kläder är ett aktuellt ämne som vi med största säkerhet får anledning att återkomma till under året.

Till dess kan du läsa mer om vad vi på KappAhl gör för miljön och här ger vi tips och råd om hur du tar hand om dina kläder på bästa vis.

På varje kommuns hemsida (t ex här på Mölndals kommuns hemsida) finns en avdelning som handlar om återvinning). På http://www.sopor.nu kan du också få bra tips och information.

Inlagt av: Charlotte Högberg