Årets bästa projekt

Det är nästan som att få högsta betyg på sin examensuppgift, när projektet vi varit engagerade i under två år i Bangladesh blir betygsatt som ett av årets bästa av Stockholms International Water Institute (SIWI) och blev publicerat i Schweiz under World Economics Forum i Davos-Klosters förra månaden.

Det är projektet ”Cleaner Production” som vi på KappAhl drivit tillsammans med fem andra textilföretag och tolv textilproducenter i Bangladesh. Det framgångsrika projektet har genomförts av IFC, som är en del av Världsbanken. Med hjälp av konsulter från Pakistan och Indien har projektet utbildat två inhemska konsultfirmor (konsulter med den kunskapen fanns tidigare inte i Bangladesh), och tolv textilproducenter om hur man sparar vatten och energi i tillverkningen.

Projektet har blivit en stor framgång: Besparingarna som enbart dessa tolv företag tillsammans har gjort är enorma: bland annat är energibesparingen över en miljon kWh och mer än 75 000 m3 vatten (75 miljon liter vatten!) och mängder av koldioxidutsläpp har sparats – på ett år. Gjorda investeringar har betalat sig med 267 % redan första året!

Tre av våra leverantörer har deltagit i projektet och jag har en förhoppning att de kan agera mentor när Världsbanken fattat beslut om en fortsättning av projektet till flera företag – i ett så överbefolkat land som Bangladesh finns det mängder av människor som har behov av rent vatten.

Jag är stolt över att KappAhl varit en del av att bidra till att ge fler människor möjlighet till rent vatten.

Inlagt av Eva Kindgren, CSR-ansvarig

Mer information om KappAhls engagemang för miljö och moral finns på vår hemsida.