KappAhl hämtar inspiration i NYC

En skyline, en trappuppgång, ett charmigt fik... allt kan inspirera när KappAhls designers reser världen runt och söker inspiration till kommande säsonger.

Trendresorna är en av många roliga arbetsuppgifter för KappAhls designers. Det blir cirka sex resor per år runt i världen. KappAhls designer Hanna Kalin berättar om höstens resa till New York:

04:30. Första klockan ringer. Därefter ringer två alarm till som jag egentligen inte alls behöver. När jag ska ut och flyga, då finns inte snooza på kartan: ska jag upp 4.30 så är det 4.30 som gäller. Sharp.

På Landvetter flygplats möter jag mitt resesällskap: några andra designers på Barn och en och annan inköpare. Ett gott gäng, som efter varsin stor kopp kaffe och taggade till tusen boardar planet till New York City! New York, New York, denna galet härliga stad. Här finns allt, precis allt.

Bekväma skor är ett måste om fötterna ska orka 17 000 steg per dag, i massvis med miljöer och butiker. "-Jag kikar, klämmer, känner, memorerar, smygfotar och skissar i mitt lilla block..."

Mitt syfte och mål med denna resa är inspiration. Inspiration till att skapa, finna nya trender, hitta nya idéer till kollektionerna som ska göras på Baby framöver. Det får jag bland annat genom att strosa omkring bland skyskraporna på Manhattan, promenera längs New Yorks folkfyllda gator och titta in i massor av coola butiker där jag spanar, kikar, klämmer, känner, memorerar, smygfotar och skissar i mitt lilla block om det är någon idé som kläcks, någon detalj jag vill minnas eller någon kvalitet som känns spännande och som jag senare kan applicera på just de kläder som jag designar.

Gata upp och gata ner. Yellow cab och tunnelbana hit och dit. Man går och går och går, från tidig morgon till sen kväll – bekväma skor är A och O på en sådan här resa. Likaså kartan över alla gator och butiker. Vissa ställen och butiker minns jag sedan förut, men det ploppar upp nytt hela tiden.

Vissa platser och butiker blir favoriter att återvända till, och det ploppar ständigt upp nya ställen.

Inspiration innebär olika saker för olika människor. För min del inspireras jag av mycket, som att befinna mig i härliga, alternativa och kreativa miljöer. Resor, kultur, musik, konserter. Jag inspireras av att titta på människor och deras life style.

Jag inspireras av fina detaljer, fina konstverk, fin inredning, fina böcker. Bio. Teater. Inspiration för mig kan vara ett blommigt mosaikgolv som för dig kanske bara är ett vanligt gammalt golv. Det kan vara en sunkig graffittimålning i en tunnel någonstans, som för andra kanske bara är fult klotter. Det kan vara en fin sommardag på en solvarm klippa med ett blått glittrande hav framför mig. Eller det mörka ovädret utanför mitt fönster just nu. Oavsett hur man inspireras, så är det viktigaste ATT man gör det och att man hittar sitt eget sätt att göra det på. En sak är säker: i New York finns något för alla!

Hanna går med kameran i hösta hugg för att fånga allt minnesvärt på bild: söta mus-galgar och barnplagg i pigga färger och/eller ett peppat gäng från KappAhl som utforskar stan.

Efter i snitt 17 000 steg per dag är jag lyckligt berikad med många nya fina idéer, sprudlande inspiration, härlig gemenskap, god mat, trötta ben, fina plagg, tom plånbok… Jag är fylld med en hel bunt ny energi, ny kreativitet och nya trender. Längtar efter att sätta igång med nästa säsong, hösten 2012!

Vid pennan: Hanna Kalin, designer på KappAhl Baby